Allergi er en overfølsom (overdrevet) reaktion fra immunforsvaret, når man bliver udsat for noget, der ellers er harmløst for langt de fleste mennesker, f.eks. græs- eller birkepollen.
Det stof, man ikke kan tåle, kaldes et allergen. Det kan være alt fra bestemte fødevarer til almindeligt husstøv eller kattehår.
Allergi er oftest en arveligt betinget lidelse, og de fleste allergikere kan da også fortælle, at andre i familien lider af f.eks. astma, høfeber eller allergi.
Langt de fleste former for allergi er ufarlige, selv om symptomerne kan være meget generende. Nogle ganske få mennesker lider af farlig allergi, hvor de kan reagere meget voldsomt på f.eks. hvepsestik. Nogle kan også være allergiske over for bestemte typer medicin, f.eks. penicillin, og derfor vil nogle typer allergi være registreret i din elektroniske sundhedsjournal på www.sundhed.dk, så lægen, apoteket og evt. sygehus- eller skadestuepersonale kan se oplysningerne, inden de giver dig medicin.
Hos lægen eller sygeplejersken kan vi udføre en såkaldt ”prik-test”, hvor din hud bliver prikket med nogle af de hyppigste allergener. Det går hurtigt; det gør ikke ondt, og vi kan få klart svar på, om du er overfølsom eller ej.
Andre former for allergi, eksempelvis visse former for fødevare-allergi, kan fastslås ved hjælp af en blodprøve. F.eks. bruger laboratoriet en DNA-test for at undersøge en patient for mælkeallergi.
Der er heldigvis ikke ret mange, som er egentlig allergisk over for mælk (laktose-allergi) eller hvedemel (gluten-allergi), selv om der skrives meget om det i aviser og ugeblade. Nogle mennesker har derimod forskellige grader af intolerance – altså en øvre grænse for, hvor meget man kan tåle af bestemte fødevarer, inden man får ondt i maven. Det er ufarligt og forebygges ganske enkelt med mådehold.
De fleste allergikere har et rask og helt normalt liv, når de ellers ikke er i kontakt med noget, de er overfølsomme over for. Andre kan få brug for medicin for at modvirke eksempelvis birke-pollen, som kan være svært at undgå. Det kan du tale med lægen om, og ofte vil det være tilstrækkeligt at tage antihistaminer enten forebyggende i højsæsonen eller som behandling, hvis først øjnene og næsen løber. De fleste kan klare sig med håndkøbsmedicin.
Enkelte patienter, som lider af sjælden og alvorlig allergi, f.eks. over for hvepsestik eller jordnødder, kan blive udstyret med en såkaldt epi-pen. Det er en éngangssprøjte med det kraftige hormon epinefrin, som patienten eller en anden person kan stikke patienten med for at give livreddende førstehjælp.
Læs mere om allergi her:
Sundhed.dk